ISO 37301

ISO 37301 je medzinárodná norma, ktorá poskytuje návod a špecifikuje požiadavky na vytvorenie, implementáciu, udržiavanie a zlepšovanie efektívneho systému riadenia zhody v rámci organizácie. Zverejnená v roku 2021 je navrhnutá tak, aby pomohla organizáciám všetkých veľkostí a typov štruktúrovaným a efektívnym spôsobom riadiť svoje povinnosti súvisiace s dodržiavaním predpisov.

Hlavným zameraním normy ISO 37301 je pomáhať organizáciám proaktívne identifikovať a riešiť riziká a povinnosti súvisiace s dodržiavaním predpisov, zabezpečiť, aby fungovali v rámci právnych a regulačných hraníc, dodržiavať etické normy a predchádzať alebo zmierňovať potenciálne porušenia. Norma je určená na použitie v rôznych sektoroch a odvetviach a môže byť prispôsobená špecifickým potrebám a okolnostiam organizácie.

ISO 37301 načrtáva hlavné komponenty a princípy systému riadenia zhody:

Vedenie a angažovanosť: Zapojenie vrcholového manažmentu a záväzok dodržiavať súlad sú kľúčové pre efektívnu implementáciu systému.

Zásady a postupy: Stanovenie jasných a komplexných zásad dodržiavania predpisov, postupov a smerníc, ktoré odrážajú záväzok organizácie dodržiavať súlad.

Organizačná štruktúra a zodpovednosti: Definovanie rolí, zodpovedností a právomocí súvisiacich s dodržiavaním predpisov v rámci organizácie.

Posúdenie rizík: Identifikácia a vyhodnotenie rizík súvisiacich s dodržiavaním predpisov, ktorým môže organizácia čeliť.

Kontroly a opatrenia: Implementácia kontrol, opatrení a procesov na riadenie a zmierňovanie identifikovaných rizík zhody.

Školenie a informovanosť: Zabezpečiť, aby zamestnanci mali znalosti o požiadavkách na dodržiavanie predpisov a ich úlohách pri udržiavaní súladu.

Komunikácia: Vytvorenie efektívnych komunikačných kanálov na podávanie správ a diskusiu o záležitostiach súvisiacich s dodržiavaním predpisov.

Monitorovanie a kontrola: Pravidelne monitorujte a prehodnocujte účinnosť systému riadenia súladu a vykonávajte potrebné zlepšenia.

Vyšetrovania a nápravné opatrenia: Implementácia postupov na vyšetrovanie porušení súladu a prijímanie nápravných opatrení.

Neustále zlepšovanie: Záväzok neustále zlepšovať systém riadenia súladu na základe výsledkov monitorovania, kontrol a hodnotení.

ISO 37301 poskytuje organizáciám systematický rámec na riadenie ich činností súvisiacich s dodržiavaním súladu a pomáha im vytvoriť kultúru súladu a integrity. Úzko súvisí s inými normami ISO, ako sú ISO 19600 (Pokyny pre systémy riadenia zhody) a ISO 31000 (Manažment rizík), a možno ho integrovať do celkového systému riadenia organizácie.